Εργαστήρι

<<Τι είναι το graffiti;>>

To graffiti πρόκειται

Για ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, αρκετά διαδεδομένο, το οποίο ανθεί κυρίως στα αστικά περιβάλλοντα.

Το workshop θα απευθύνεται σε παιδιά τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν εμπειρία στο graffiti και θέλουν να έρθουν σε επαφή και με άλλα παιδιά που ασχολούνται αλλά και σε παιδιά τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία αλλά θα ήθελαν να αποκτήσουν και να μάθουν. Απευθύνεται παράλληλα και στους γονείς, οι οποίοι έχουν διακρίνει μία δημιουργική ιδιαιτερότητα στο παιδί τους και θα ήθελαν ένα περιβάλλον στο οποίο, αυτή, θα μπορούσε να λάβει μία ενδιαφέρουσα τροπή. Να σημειωθεί εδώ, ότι είναι γνωστό πια πως ένα μεγάλο μέρος των graffiti artists οι οποίοι μπορεί να θεωρούνταν αντισυμβατικοί, έχουν σήμερα μια ιδιαίτερη επαγγελματική αλλά και κοινωνική εμπειρία.

-Τί μαθήματα θα γίνουν;

Το graffiti δεν αναφέρεται μόνο στο τελικό του προϊόν αλλά πίσω από αυτό υπάρχει και θεωρία. Έτσι, θα προσπαθήσουμε συμπυκνωμένα αλλά διεξοδικά να να εξερευνήσουμε το μεγάλο φάσμα της κουλτούρας του graffiti. Ποια είναι η Ιστορία του Graffiti, ποιοι οι κανόνες του, και πως να τους ‘’σπας’’ κάποιες φορές. Δεν θα μείνουμε όμως μόνο στην θεωρία, αλλά θα περάσουμε και στην πράξη. Τα παιδιά θα σκιτσάρουν, θα πειραματιστούν, θα εξασκηθούν στο ομαδικό πνέυμα και τέλος θα βάψουν με σπρέυ σε εξωτερικό τοίχο.

-Τί αποκομίζουν τα παιδιά;

Κάθε παιδί αφομοιώνει κατι διαφορετικό. Κάποιο παιδί μπορεί να εμπνέεται, κάποιο να κοινωνικοποιείται, κάποιο άλλο να ανοίξει τους ορίζοντες του στον τομέα της τέχνης ενώ κάποιο άλλο να καταννοήσει ότι αυτό που νόμιζε ότι του αρέσει εν τέλη δεν είναι η κλίση του και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Παρ’ολα αυτά θα μάθουν τις σχεδιαστικές γνώσεις που πρέπει να έχει ένας graffiti artist, θα ανακαλύψουν νέα μέρη, θα γνωρίσουν λίγο καλύτερα την αρχιτεκτονική αλλά και την ιστορία ώστε να εμπνευστούν. Πρόκειται για κάτι μεταξύ τέχνης, εκπαίδευσης και παιχνιδιού. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφραστούν καθώς η τέχνη έχει σχεδόν αποκοπεί από την ζωή τους.

Το graffiti workshop

Που θα πραγματοποιηθεί στο φετινό Fichti Art στις Μυκήνες θα αναλάβουν ο Άγγελος Χατζηδημητρίου (φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο οποίος ασχολείται με την τέχνη του graffiti από το 2010) και η Λυδία Χριστακοπούλου (φοιτήτρια του τμήματος Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας έχωντας μελετήσει την τέχνη του graffiti). Στο workshop θα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 10-16 ετών, ηλικίες τις οποίες οι περισσότεροι graffiti artists φαίνεται να ξεκίνησαν την δράση τους, καθώς αυτές είναι και οι ιδανικές ηλικίες για να σμιλευτεί το καλλιτεχνικό υπόβαθρο ενός ατόμου.

To Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στις 30/7/2023 στο Δημοτικό σχολείο φιχτίων